Aluminium kozijnen kopen

Als je woning toe is aan nieuwe kozijnen, dan is aluminium één van de keuzes die je hebt wat betreft het materiaal. Andere gangbare materialen zijn hout en kunststof en van deze drie is aluminium het duurste. Je kunt er echter wel moderne en strakke kozijnen voor laten maken die minimaal onderhoud nodig hebben en zeker 40 jaar lang mee kunnen gaan. Hier vind je een stap-voor-stap handleiding die je kunt gebruiken bij het aanschaffen van je nieuwe aluminium kozijnen.

Het soort raam

De tweede keuze die je vaak maakt, na het materiaalsoort, is het soort raam dat je laat plaatsen. Je kunt deze individueel aanschaffen, maar je kunt ook een serie maken van soms wel vier raamsoorten op een rij.

  • Vaste ramen: deze ramen kunnen niet open, bieden dus geen ventilatie en zijn moeilijk schoon te maken. Deze zijn daarom ook het goedkoopste en worden vaak gecombineerd met andere ramen die wel open kunnen.
  • Valramen en uitzetramen: deze kunnen of aan de onderkant of aan de bovenkant opengaan door gekiept te worden en zijn geschikt voor badkamers en toiletten waar ventilatie gewenst is, maar waar volledige opening niet praktisch is.
  • Draairamen: dit raamsoort kun je wel volledig openzetten en deze bevatten het scharnier aan de zijkant van het raam. Je hebt vaak de keuze deze naar buiten of naar binnen te laten openen.
  • Draai-kiepramen: dit zijn ramen die zowel volledig open kunnen als een draairaam of gekiept worden als een valraam. Deze optie is dan ook het duurste, omdat het mechanisme het ingewikkeldste is.

Het type glas

Verreweg de meeste aluminium kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas. Dit is een glassoort dat erg goed isoleert en daarom ook goed bij aluminium past wat ook een hoge isolatiewaarde heeft. Je bent echter niet verplicht om voor HR++ glas te kiezen, je kan ook een slechter isolerende glassoort nemen wat goedkoper is of een specialistisch glas, zoals zelfreinigend- of zonwerend glas waar je dan ongeveer 20 procent extra voor betaalt. Deze keuze is volledig aan jou en afhankelijk van de plaatsing van de kozijnen en je budget.

Eventuele extra’s

De laatste keuze die je hebt is om je aluminium kozijnen uit te breiden met extra opties. Dit kost meer, maar is vaak goedkoper als je dit bij de kozijnen bestelt dan later afzonderlijk aanschaft. Vaak kun je ventilatieroosters laten toevoegen, een rolluik, zonwering en een voorzet hor, wat de gebruikersvriendelijkheid van de kozijnen aanzienlijk verbeterd en jouw leven makkelijker maakt.

Kies verstandig

De bovenstaande keuzes zijn belangrijk en dien je weloverwogen te maken. Aluminium kozijnen gaan lang mee en je hebt hier dus net zo lang mee te leven. Natuurlijk is het budget belangrijk, maar als je erover nadenkt dat dit waarschijnlijk je enige investering is op het gebied van kozijnen, kun je dit het beste zo goed mogelijk afstemmen op jouw situatie en wensen.

Bekijk ook deze website: www.kozijnen-kopen.nl/aluminium