Aandachtspunten

Nieuwe kozijnen laten plaatsen; hier moet je rekening mee houden
Als je van plan bent nieuwe kozijnen te plaatsen, dan krijg je met een groot aantal keuzes te maken. Aangezien je zo lang mogelijk van je kozijnen wilt genieten en deze niet binnen een paar jaar wilt vervangen omdat je er niet tevreden over bent, is het belangrijk dat je deze keuzes goed maakt. De meeste kozijnen kunnen zeker 50 jaar lang meegaan en als je er goed voor zorgt langer. Daarom is dit geen lichte beslissing om te maken en doe je er goed aan zo veel mogelijk aandachtspunten in overweging te nemen. Hier kun je lezen welke punten dit zijn en hoe ze de prijs en gebruikersvriendelijkheid beïnvloeden. Zo kun je makkelijker de juiste beslissingen maken en zowel binnen je budget blijven als de beste kozijnen kiezen voor jouw situatie.

Het materiaal

De eerste keuze waar je vaak voor komt te staan is het materiaal. Je kunt hiermee het budget beïnvloeden, het uiterlijk van je woning en ook de mate van onderhoud die je kozijnen nodig zullen hebben. De meest voorkomende materialen zijn kunststof, hout en aluminium en hier vind je enkele situaties waarin deze het beste kunnen worden toegepast.

  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt qua materiaal is kunststof. Voor €500 per vierkante meter, inclusief btw kun je al een kunststof kozijn aanschaffen en laten plaatsen. Kunststof heeft vele voordelen en deze zijn niet alleen financieel. Zo is het duurzaam, volledig recyclebaar, gaat het lang mee, isoleert het erg goed en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Hier staat tegenover dat kunststof vaak het nadeel opgelegd krijgt uitstraling te missen. Dit kun je oplossen door voor kunststof te kiezen met een houtlook, of een metallic look. Deze zijn nauwelijks van hout of aluminium te onderscheiden maar bieden wel alle voordelen die kunststof met zich meebrengt.
  • Een traditionele uitstraling: als je toch het uiterlijk van kunststof niet mooi vindt en liever een natuurlijker uiterlijk zoekt voor je kozijnen, dan is hout een goede oplossing. Hiervoor betaal je inclusief installatie en btw gemiddeld €650 per vierkante meter en hout wordt vaak gebruikt voor kozijnen van oudere woningen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je voor een langere levensduur hardhout kiest en dat je dit goed moet onderhouden. Houten kozijnen moeten elke 5 jaar opnieuw worden geschilderd om ze te beschermen tegen de weersomstandigheden.
  • Voor een moderne en strakke afwerking: aluminium is het duurste materiaal en kozijnen die hieruit bestaan kosten gemiddeld €1000 per vierkante meter inclusief installatie en btw. Aluminium is ontzettend sterk waardoor de kozijnen een slank uiterlijk krijgen en vaak modern en strak worden afgewerkt. Ook is aluminium vuilafstotend en rot en roest het niet, waardoor het nauwelijks onderhoud nodig heeft en toch erg lang mee kan gaan. Aluminium kies je dus vooral om het uiterlijk en het gemak dat dit met zich meebrengt.

Het soort raam

Naast de kozijnen bestel je vaak ook de ramen die erin zitten. Onder de ramen wordt verstaan de bewegende delen die in de kozijnen hangen. Er zijn verschillende soorten ramen beschikbaar, elk geschikt voor bepaalde situaties en met hun eigen eigenschappen. Het soort raam dat je kiest heeft invloed op de mate van ventilatie die je kunt realiseren en op de gebruikersvriendelijkheid van je kozijnen. In de volgende tabel vind je de gemiddelde prijzen voor de meest gangbare raamsoorten, inclusief btw en exclusief plaatsing. Deze worden daarna toegelicht.

Soort raam 60cm x 60cm Prijs
Vast raam €120 – €150
Valraam €200 – €250
Uitzetraam €200 – €250
Draairaam €225 – €260
Draai-kiepraam €225 – €275
  • Vaste ramen: vaste ramen kunnen niet open en hebben dus niet de mogelijkheid een ruimte te ventileren. Ook kun je deze ramen niet van binnenuit schoonmaken. Vaste ramen zijn wel het goedkoopste, omdat ze geen bedieningsmechanisme bevatten. Ben je geïnteresseerd in vaste ramen, dan is het belangrijk dat je ergens anders in die ruimte wel een ventilatiemogelijkheid hebt of er een ventilatierooster in laat plaatsen. Ook kun je vaste ramen beter op de benedenverdieping plaatsen, omdat deze dan van buitenaf zonder ladder schoon te maken zijn.
  • Valramen en uitzetramen: deze twee raamsoorten zijn vergelijkbaar. Bij valramen is het scharnier aan de onderkant gepositioneerd terwijl deze bij uitzetramen aan de bovenkant zit. Je kunt deze ramen uitklappen, of aan de bovenkant, of aan de onderkant, maar geen van beide kan volledig worden opengezet. Deze raamtypes kies je in situaties waar je ventilatie nodig hebt, maar een volledig open raam niet praktisch is. Daarom zie je ze vaak in toiletten en badkamers. Ook worden ze regelmatig geplaatst in combinatie met vaste ramen om voor ventilatie te zorgen.
  • Draairamen: bij draairamen zit het scharnier aan de zijkant waardoor ze volledig kunnen worden opengezet. Dit kan zowel naar buiten als naar binnen en je hebt ook de keuze voor de plaatsing van het handvat. Twee draairamen naast elkaar worden ook wel een verhuisraam genoemd omdat je daar meubels en andere grote objecten door kunt tillen. Wil je deze ramen op de benedenverdieping plaatsen, kies dan voor naar buiten openslaande ramen, omdat deze dan geen ruimte in beslag nemen en toch van buitenaf kunnen worden schoongemaakt. Op hoogte is een naar binnen openslaand raam beter, zodat je deze van binnenuit kunt reinigen zonder een ladder op te hoeven.
  • Draai-kiepramen: draai-kiepramen worden gekenmerkt door een mechanisme waarmee het mogelijk wordt gemaakt ze zowel als draairaam als als valraam te gebruiken. Zo heb je dus controle over de mate van ventilatie en kun je het raam ook makkelijk schoonmaken. Dit zijn ook de duurste raamsoorten, maar geven je dus wel de meeste mogelijkheden. Draai-kiepramen kunnen in elke ruimte worden geplaatst. Houd er wel weer rekening mee dat je een naar binnen openende versie kiest als hij op hoogte moet komen.

Het glassoort

Nadat je het materiaal en het soort raam hebt gekozen, kun je gaan nadenken over het soort glas dat je erin wilt zien. De meeste kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas, maar ook hier kun je aanpassingen maken. Vaak wordt wel aangeraden een goed isolerend hoogrendementsglas te kiezen, omdat je zo de energiezuinigheid van je woning bevordert. Daarnaast worden de meeste kozijnen met een erg goede isolatiewaarde geleverd en het zou jammer zijn als je dit te niet doet door simpel dubbel glas te kiezen. Er zijn vele mogelijkheden. Behalve verschillende soorten hoogrendementsglas, kun je ook kiezen voor zelfreinigend glas voor moeilijk bereikbare ramen, zonwerend glas voor als het raam op het zuiden staat, of veiligheidsglas wanneer het kozijn grenst aan een openbare weg. In de volgende tabel vind je de prijsverschillen tussen deze glassoorten, inclusief btw en exclusief plaatsing.

Soort glas Prijs per m2
Dubbel glas €70
HR+ glas €80
HR++ glas €85
HR+++ glas €125
Zonwerend glas €80
Zelfreinigend glas 20 % extra
Veiligheidsglas Vanaf €40

Eventuele extra opties

Als laatste krijg je vaak de optie om je gekozen kozijn verder uit te breiden met bepaalde opties. Deze opties bevorderen de gebruikersvriendelijkheid van het kozijn en ook het klimaat binnen. Je kunt bijvoorbeeld voor veiligheid kiezen en een rolluik te laten installeren. Om insecten tegen te houden bestel je er een hor bij. Om ventilatie te verbeteren laat je direct een ventilatierooster inbouwen en ook het toevoegen van zonwering is mogelijk als het raam in een slaapkamer bevindt of vaak in de zon staat. Deze extra opties kosten uiteraard geld, maar vaak is dit goedkoper dan wanneer je deze later afzonderlijk aanschaft. In de tabel die volgt vind je de kosten voor deze verschillende opties, inclusief btw.

Extra optie Kosten per eenheid
Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
Zonwering Vanaf €125 per m2
Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
Rolluik Vanaf €100 per m2

De kwaliteit van de kozijnen

Nu je de volledige uitvoering van je kozijnen hebt bepaald is het tijd om te kijken naar verschillende leveranciers. Ook hier kom je uiteenlopende prijzen tegen en het is belangrijk je niet blind te staren op de financiële kant van het verhaal. Goedkopere kozijnen zijn vaak (niet altijd) slechter van kwaliteit en gaan dus minder lang mee. Als je zekerheid wilt dat je kwalitatief goede kozijnen in huis haalt, kun je kijken naar de keurmerken die hiermee gepaard gaan. Het KOMO-keurmerk, het SKG-keurmerk en het Politiekeurmerk veilig wonen staan allemaal garant voor de kwaliteit en de veiligheid van het kozijn. Kies je kunststof dan is het VKG-keurmerk belangrijk en kies je voor hout dan kun je zoeken naar het FSC-keurmerk. Vaak krijg je dan ook een betere garantieregeling, maar betaal je dus wel meer.

De leverancier

De meest gangbare manier is om je kozijnen te bestellen, te laten installeren en de nazorg te laten regelen door de leverancier. Deze kies je op het soort kozijn dat je zoekt, de kwaliteit van service en de garantieregeling op de kozijnen en de installatie ervan. Als je iets meer betaalt kun je een erkende leverancier aannemen die aangesloten is bij een vakvereniging. Deze worden dan regelmatig getest op betrouwbaarheid, vakmanschap, kwaliteit en veiligheid. Ook de garantie die je dan krijgt is vaak beter. Zoek dus een aantal leveranciers die je aanstaan, vraag offertes op, vergelijk deze op service, prijs en nazorg en beslis naar aanleiding daarvan waar je je kozijnen wilt bestellen. Zo weet je zeker dat je de juiste kozijnen kiest en hier zorgeloos tientallen jaren gebruik van kunt maken.